LOS ANGELES - Door de bosbranden ten noorden van de Amerikaanse stad Los Angeles zijn zondagavond laat twee brandweermannen om het leven gekomen. Ze kregen een ongeluk met hun voertuig tijdens het blussen, maakte de brandweer bekend.

Hoe dat ongeval kon gebeuren, is onduidelijk.

Meer dan zesduizend brandweerlieden zijn ingezet om het vuur te bestrijden. De brand is 30 kilometer lang en heeft meer dan 14.000 hectare land in de as gelegd.

Het vuur kan zich snel verplaatsen door het dichte en kurkdroge struikgewas, dat al zestig jaar lang niet in brand heeft gestaan. De brandweer vreest dat de brand zich nog verder uit zal breiden.

Schwarzenegger

De Amerikaanse gouverneur Arnold Schwarzenegger bekeek zondag vanuit de lucht de verwoestende bosbranden nabij Los Angeles. De voormalige acteur stelde vast dat de ''zeer gevaarlijke branden nog steeds totaal niet onder controle zijn''.

Ruim vierduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten. In totaal bedreigt het vuur tienduizend woningen in de buurt van Los Angeles. Enkele huizen zijn al door de vlammen verzwolgen. Drie mensen raakten gewond.

Noodtoestand

Schwarzenegger riep vrijdag al de noodtoestand uit om zo snel mogelijk hulpmiddelen en geld voor de bestrijding van de vuurzee vrij te kunnen maken. Californië wordt elk jaar geteisterd door bosbranden, vooral veroorzaakt door hete en droge zomers.

In 2007 woedden de ergste branden in de westelijke staat. Toen moesten 640.000 mensen hun huizen uit en gingen tweeduizend woningen in vlammen op.

Bosbranden LA