WASHINGTON - De Amerikaanse voormalig vice-president Dick Cheney heeft zondag in een interview met televisiezender Fox hard uitgehaald naar de regering van president Barack Obama.

Volgens Cheney is het onderzoek van justitie naar harde ondervragingstechnieken door inlichtingendienst CIA politiek gemotiveerd.

''Ik denk dat dit een verschrikkelijke beslissing is. Het is duidelijk een politieke overweging. Ik zie geen andere rationele reden waarom ze dit zouden doen'', aldus Cheney.

Het was voor het eerst dat iemand van de regering-Bush reageerde op het recente besluit van justitie om een speciale aanklager aan te stellen om de eventuele misstanden te onderzoeken.

Verantwoordelijkheid

Cheney bekritiseerde Obama voor het toelaten van het onderzoek, terwijl hij eerder gezegd had de zaak te laten rusten. ''Ik denk dat hij probeert zijn verantwoordelijkheid te ontduiken. En ik denk dat dat verkeerd is'', zei de Republikeinse oud-vice-president.

Cheney, zelf groot voorstander van harde ondervragingen, zei in het interview verder dat hij nog niet weet of hij mee wil werken aan het onderzoek van justitie. ''Het hangt af van de omstandigheden en van wat ik denk dat zij echt aan het doen zijn. Ik heb een uitgesproken mening over dit onderwerp'', aldus de voormalige rechterhand van George W. Bush.

Waterboarding

Volgens Cheney zijn de grove methodes gerechtvaardigd, omdat er geen terreuraanslagen meer zijn geweest sinds 11 september 2001. Waterboarding, een techniek waarbij iemand het gevoel krijgt te verdrinken, is ''absoluut essentieel voor het redden van duizenden Amerikaanse levens en het voorkomen van aanvallen op de Verenigde Staten'', aldus Cheney.

Justitie gaat een aantal zaken die in 2004 onder leiding van president Bush zijn gesloten, opnieuw onderzoeken. Het zou onder meer gaan om een nep-executie, bedreigingen met een elektrische boor en het feit dat een terreurverdachte tijdens ondervragingen 183 keer onderworpen is aan waterboarding.