BERLIJN - De christendemocratische CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel heeft zondag flink verlies geleden in regionale en lokale verkiezingen in drie Duitse deelstaten. Dat meldden exitpolls direct na het sluiten van de stembureaus.

In Saarland aan de grens met Frankrijk zakte de CDU naar 34,5 procent van de stemmen. Dat is ruim 10 procent minder dan in 2004.

In Thüringen in het voormalige Oost-Duitsland zakte Merkels partij naar 32,5 procent. Peilingen hadden al voorspeld dat de CDU na een decennium de absolute meerderheid zou verliezen in deze deelstaten.

In de deelstaat Saksen kan de CDU blijven regeren, vermoedelijk in een coalitie met de liberale FDP. De CDU zit daar nu in een coalitie met de sociaaldemocratische SPD.

Drijvende kracht

De CDU in Thüringen liet zondag weten een coalitie met de SPD aan te willen gaan. Die Linke behaalden volgens berekeningen van Duitse media 26 procent.

Volgens deze partij hebben de inwoners van Thüringen laten weten dat Die Linke de drijvende kracht achter een machtswisseling is.

SPD-lijsttrekker en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei vanuit Berlijn dat de gebeurtenissen in Thüringen een signaal zijn voor de landelijke verkiezingen op 27 september.

Herkozen

In het aan Nederland grenzende Noord-Rijnland-Westfalen, waar nieuwe gemeenteraden en burgemeesters werden gekozen, kwam de CDU wel sterk uit de bus.

Volgens Duitse media heeft de partij met 40,4 procent van de stemmen slechts 3 procent minder gescoord dan vijf jaar geleden. Ook de sociaaldemocraten verloren licht. Ze zouden op 31,3 procent zijn uitgekomen.

Landelijk leidt Merkels CDU. Dit weekeinde bleek uit een peiling dat 87 procent van de Duitsers verwacht dat de bondskanselier wordt herkozen tijdens de landelijke verkiezingen.