BAGDAD - In de Iraakse hoofdstad Bagdad is zaterdagochtend een lid van de door Amerika ingestelde regeringsraad beschoten. Akila al-Hashimi raakte daardoor ernstig gewond, zo hebben Amerikaanse en Iraakse bronnen gezegd.

Lid Iraakse regeringsraad beschoten De politica werd tweemaal geraakt in haar buik, een keer in haar schouder en een keer in haar been. Ze liep op het moment van de beschieting samen met haar broer en chauffeur buiten haar huis in het westen van Bagdad. De chauffeur van Al-Hashimi werd tweemaal in zijn rug geschoten.

Na de schietpartij, die rond 06.45 uur (Nederlandse tijd) plaatsvond, werd volgens een Iraakse zegsman ten minste één verdachte gearresteerd.

Al-Hashimi was het hoogstgeplaatste lid van het voormalige regime die terugkeerde in de overgangsregering. In de verdreven overheid van Saddam Hussein werkte zij op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij zou een vertrouweling zijn van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier Tareq Aziz. Tijdens haar opleiding behaalde de Iraakse een doctorstitel in Franse literatuur.

Ook in de nieuwe regeringsraad, waar zij een van de drie vrouwelijke leden is, houdt Al-Hashimi zich bezig met buitenlandse zaken. Zo zou zij binnenkort naar het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York reizen.

Sommige Irakezen hebben zich tegen de regeringsraad gekeerd, omdat ze samenwerkt met de Amerikaanse bezetters. Eind augustus werd de sjiitische ayatollah Mohammed Baqqer al-Hakkim in een bloedige bomaanslag gedood. Deze hoogste sjiitische geestelijke is leider van een partij die ook deelneemt aan de regeringsraad.