CANBERRA - De regering van Australië zal de honderdduizenden kinderen die in weeshuizen en andere opvanghuizen van de staat zijn misbruikt, excuses aanbieden.

Dat heeft minister Jenny Macklin van Gezinszaken zondag laten weten. Zij zei dat de zogeheten ''vergeten Australiërs'' verschrikkelijk onrecht is aangedaan.

De minister schat dat de afgelopen honderd jaar ongeveer 500.000 kinderen zijn misbruikt of verwaarloosd, terwijl zij in een tehuis van de staat waren opgenomen.

Een onderzoek van de Senaat beval vijf jaar geleden de regering aan excuses aan te bieden aan de kinderen en hun familieleden die volgens Macklin hebben geleden onder ''een systeem dat kinderen onvoldoende zorg bood en hen onvoldoende beschermde''.

Opgesloten

Tot de kinderen die in tehuizen werden mishandeld, behoren 10.000 kinderen uit arme Britse gezinnen die tussen 1947 en 1967 naar Australië werden gestuurd. Zij staan bekend als de ''wezen van het imperium'' en werden in weeshuizen opgesloten, hoewel zij nog in ieder geval een van hun ouders hadden.

De Anglicaanse Kerk in Australië bood reeds in oktober 2004 honderden kinderen verontschuldigingen aan die in een eeuw tijd in tehuizen en instellingen van de kerk waren misbruikt of op andere manieren mishandeld.