MÜNCHEN- Vijf miljoen liter bier staat koud voor de zes miljoen mensen die naar verwachting het twee weken durende traditionele Oktoberfest in de Beierse stad München zullen bezoeken. Het 170e lederhozen en hoem-pa-pa feest gaat zaterdag van start.

De burgermeester van München, die het evenement om twaalf uur vanmiddag opent door het stukslaan van het eerst fust bier, heeft eerder laten weten vooral te hopen op een 'vredig' Oktoberfest. De beveiliging rond het feestterrein is sterk opgevoerd, nadat vorige week plannen van neo-nazi's uitlekten, om dit najaar aanslagen in zuid-Duitsland te plegen.

Het organisatoren hebben de afgelopen jaren moeite gedaan om het Oktoberfest te ontdoen van het zuipimago en er een familiefestijn van te maken. Er zijn verscheidene 'kinder-oases' ingericht, waar de jongste generatie Duitsers zich kan vermaken met het maken van ritjes op pony's en kermisattracties.

Ook wordt er dit jaar voor het eerst een eerste-hulppost speciaal voor vrouwen geopend, omdat het aantal aanrandingen en verkrachtingen tijdens het evenement het afgelopen deccenium drastisch is gestegen.

Het Oktoberfest begon in 1810 als een feest naar aanleiding van de bruiloft van de prins van Beieren, de latere koning Ludwig I met prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. Het evenenent is in de afgelopen twee eeuwen 24 keer afgelast, tijdens oorlogen en een cholera-epidemie.