AMSTERDAM - Het toenemende gebruik van giftige pesticiden die gebruikt worden in de hennepteelt kan gevaarlijk zijn voor mensen die het eindproduct oproken. Binnen tien jaar is het gebruik van illegale verdelgingsmiddelen in de hennepteelt met 32 procent toegenomen.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek.

Bij vrijwel alle invallen bij hennepplantages vindt de politie de pesticiden. Daarom wil de Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt snel extra onderzoek naar de gevaren voor wietrokers en medewerkers in de plantages.

Verboden

Het gaat om middelen die al verboden zijn in de land- en tuinbouw en die schade aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Ook lopen mensen door de pesticiden het risico om kinderen met ernstige afwijkingen te krijgen.

Uit een eerder onderzoek van Avans Hogeschool blijkt volgens RTL Nieuws ook al dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de hennepteelt toeneemt. De hogeschool deed onderzoek naar het middel abamectine.

In de helft van de wiet afkomstig uit zes Amsterdamse coffeeshops bleek het middel te zitten.

Gevaar

De concentraties pesticide die in het onderzoek werden gevonden leveren nog geen direct gevaar op voor wietrokers, maar de onderzoekers verwachten dat telers in korte tijd steeds hogere concentraties gaan gebruiken.

Dit gebeurt omdat de beestjes en parasieten resistent worden voor de verdelgingsmiddelen.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu het nieuwe onderzoek aan experts van het Trimbos-instituut en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voorleggen.