KABUL - Het lijkt erop dat de kiezers in Afghanistan een tweede keer naar de stembus moeten om te bepalen wie hun president wordt.

De kiescommissie in het land maakte zaterdag opnieuw voorlopige resultaten bekend van de stembusgang op 20 augustus.

Daaruit blijkt dat zittend president Hamid Karzai er waarschijnlijk niet in is geslaagd 50 procent van de stemmen binnen te halen.

Karzai

De voorlopige resultaten zijn gebaseerd op een derde van de uitgebrachte stemmen. Karzai staat nu op 46,3 procent.

Zijn belangrijkste rivaal Abdullah Abdullah blijft vooralsnog steken op 31,4 procent. Om de paar dagen brengt de kiescommissie nieuwe tussenstanden naar buiten.

Het kan nog wel even duren voordat het eindresultaat bekend is. Een tweede verkiezingsronde heeft begin oktober plaats als geen van de kandidaten erin is geslaagd 50 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

Karzai en Abdullah hebben de overwinning overigens allebei al geclaimd, tot ongenoegen van de internationale gemeenschap

Brown

De Britse premier Gordon Brown bracht zaterdag een verrassingsbezoek aan Afghanistan. Het Verenigd Koninkrijk heeft circa negenduizend man in het door jaren van oorlog verscheurde land in Centraal-Azië.

Sinds 2001, toen het Talibanbewind ten val werd gebracht, kwamen al 207 Britse militairen om het leven in Afghanistan.

Helmand

Brown dook zaterdag op in Helmand, de uiterst onrustige provincie in het zuiden van het land, waar veel van zijn landgenoten zijn gelegerd. De premier beloofde dat Groot-Brittannië nog meer werk gaat maken van het trainen van Afghaanse militairen en politieagenten.

Volgend jaar moeten circa 50.000 Afghanen een cursus kunnen volgen, waarbij ze begeleiding krijgen van Britse specialisten.