AMSTERDAM - De bierfiets verdwijnt niet uit Amsterdam. Wel mag de rijdende bar voortaan alleen op bepaalde tijden op vastgestelde routes rijden waar het vervoermiddel niet voor te veel hinder zorgt.

Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente zaterdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

Wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer) onderzocht de afgelopen tijd de mogelijkheden voor een verbod op de bierfiets na een aantal incidenten in de stad.

Hij heeft daarop geconcludeerd dat een vergunning nodig is voor de exploitanten van de rijdende bar. Die was tot nu toe niet nodig.

Valkenburg

Onlangs maakte de gemeente Valkenburg bekend dat ze het 'fietscafé' voortaan weert uit het centrum.

Het verbod moet een einde maken aan de overlast die de drinkende bemanning van de fiets bij herhaling veroorzaakt.

Afspraken

De Amsterdamse wethouder vindt een verbod te ver gaan en vraagt de stadsdelen de komende tijd afspraken te maken met de verhuurders van het vooral voor vrijgezellenfeestjes populaire vervoermiddel.

Op 23 mei eindigde in Amsterdam een vrijgezellenfeestje van elf meiden op een bierfiets in een klein drama. Drie van hen raakten gewond toen ze bij het afdalen van een helling hard tegen het dak van een tunnel aanreden.

Begin juni was het weer raak toen een bierfiets bij het Centraal Station plotseling afsloeg naar links. Daardoor ging een motorrijder onderuit.

Een bierfiets ziet er uit als een bar, waar verscheidene mensen omheen kunnen zitten, ieder met trappers onder de voeten.