SCHOORL - De ongeveer 550 wegens de brand geëvacueerde inwoners van Schoorl zijn weer naar huis. De brandweer gaf zaterdag om 12.45 uur het sein brand meester.

Het gaat wel nog dagen duren voordat de brand rondom Schoorl helemaal is geblust, zei burgemeester Hetty Hafkamp zaterdag.

Ze liet verder weten dat er experts van de Veluwe komen om het vuur te helpen bestrijden. Volgens haar heeft de brandweer op de Veluwe veel meer ervaring met het blussen van heide- en bosbranden.

Ook het ministerie van Defensie zet, net als vrijdag, helikopters in om te helpen met blussen.

Wind

De brand ontstond vrijdagmiddag aanvankelijk als heidebrand, al snel ter grootte van een hectare. Later sloeg het vuur over naar het bos.

De harde zuidwestenwind bemoeilijkte het blussen en zorgde bovendien voor veel rookontwikkeling.

Er was sprake van drie brandhaarden. Op het hoogtepunt besloeg de brand 50 hectare Vele brandweerkorpsen rukten uit om de vuurzee te bestrijden.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend

Noodverordening

De gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt, heeft de noodverordening die gold tijdens de brand zaterdagmiddag om 15.00 uur ingetrokken. Dit meldde de gemeente op haar website.

Behalve voor de bewoners is het voor anderen nu ook weer mogelijk het gebied te betreden. Wel waarschuwt de gemeente dat het betreden van het duingebied in de nabijheid van de brand gevaarlijk is.

Ook maant de gemeente bezoekers om de brandweer niet in de weg te lopen bij zijn werkzaamheden.

Blussen

Het gaat nog dagen duren voordat de brand helemaal is geblust. Dat zei burgemeester Hetty Hafkamp zaterdagochtend tijdens een informatiebijeenkomst voor de inwoners van het dorp.

De burgemeester liet verder weten dat er experts uit de Veluwe komen om het vuur te helpen bestrijden.

Volgens haar heeft de brandweer op de Veluwe veel meer ervaring met het blussen van heide- en bosbranden. Ook het ministerie van Defensie stuurt net als vrijdag blushelikopters.