AMSTERDAM – De man die Jaycee Lee Dugard ontvoerde en achttien jaar misbruikte als seksslavin, wordt nu ook in verband gebracht met een reeks moorden op prostituees in de omgeving van San Francisco.

De 58-jarige Phillip Garrido werkte in het gebied waar in de jaren negentig de lijken van de sekswerkers werden gevonden. Dat meldde het dagblad San Francisco Chronicle zaterdag.

De politie is nog altijd bezig met het doorzoeken van de omgeving van Garrido's woning in de plaats Antioch.

Een inspecteur bevestigde tegen de krant dat inmiddels ook wordt gezocht naar bewijsmateriaal dat de man in verband zou kunnen brengen met de moorden op prostituees.

Industrieterrein

In 1998 en 1999 werden de stoffelijke overschotten van tien vrouwen en meisjes aangetroffen op een industrieterrein nabij de plaats Pittsburg.

Ze vertoonden wurgsporen en steekwonden en hun lijken waren gedumpt in greppels. Garrido had ten tijde van de moorden een baan bij een bedrijf dat gevestigd was op het bedrijventerrein.

De Amerikaan heeft een uitgebreid strafblad en zat al in de gevangenis wegens de ontvoering en verkrachting van een vrouw in 1976.

Anonieme tip

De politie in Californië heeft vrijdag ook haar excuses aangeboden in de zaak van het na achttien jaar teruggevonden ontvoeringsslachtoffer. Agenten hebben in 2006 niet genoeg onderzoek gedaan na een anonieme tip.

Sheriff Warren Rupf bood zijn excuses aan voor het niet adequaat natrekken van de tip. Een buurman van Garrido belde de politie drie jaar geleden om te zeggen dat Garrido psychotisch was en aan seksuele verslavingen leed.

Zedendelinquent

Na de tip ging een agent naar de woning van Garrido en waarschuwde hem in de voortuin dat er beperkingen waren aan het leven buiten de woning in een woonbuurt. ''De agent ging niet naar binnen, noch naar de achtertuin.''

Rupf zei dat de dienstdoende agent niet wist dat Garrido een veroordeeld zedendelinquent was. ''We hadden de zaak beter moeten onderzoeken'', verontschuldigde Rupf zich.

Ontvoering

Woensdag dook een Amerikaanse vrouw op die achttien jaar geleden als 11-jarig meisje was ontvoerd. Ze bleek in tenten in de tuin van een ouder echtpaar te hebben geleefd en twee dochters van haar ontvoerder te hebben gekregen.

Garrido zou haar ontvoerd en stelselmatig verkracht hebben en verwekte op die manier twee kinderen bij Dugard. De meisjes zijn nu elf en vijftien.

Rechtbank

Darrido en zijn echtgenote Nancy werden vrijdag voorgeleid in een rechtbank in Californië voor onder meer seksueel misbruik en ontvoering. Beiden pleitten onschuldig.

Nancy moest voortdurend snikken in de volgepakte rechtszaal, Darrido toonde geen emotie. Ze droegen gevangenispakken en hadden handboeien om. De volgende zitting vindt halverwege september plaats.

Als hij schuldig wordt bevonden aan de ontvoering en verkrachtingen van Dugard, hangt hem een levenslange celstraf boven het hoofd. Hetzelfde geldt voor zijn vrouw, die volgens het Openbaar Ministerie medeplichtig is aan de misdaden van Garrido.