DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft vrijdagavond een grote controleactie plaats. Ongeveer tweehonderd medewerkers van een reeks instanties zijn betrokken bij de actie, die onder meer gericht is op overtreders van wapen-, drugs- en verkeerswetgeving.

De actie begon vrijdagavond rond 20.00 uur en loopt door tot in de nachtelijke uren. De autoriteiten willen met de actie het signaal afgeven dat geweld, wapens en drugs niet in het verkeer of in het uitgaansleven thuishoren. Een woordvoerster van de politie meldde dat er om 22.00 uur al 33 bekeuringen waren uitgedeeld wegens veelal lichte overtredingen.

De politie had op dat moment al zeven aanhoudingen verricht wegens rijden onder invloed van alcohol, hasj- en wapenstokkenbezit. Een taxichauffeur kreeg een rijverbod opgelegd wegens een reeks overtredingen.

De politie werkt voor de gelegenheid samen met de Belastingdienst, de Douane, de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat, de Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politie Diensten, het Openbaar Ministerie en de gemeente.

Motorrijders van politie en Koninklijke Marechaussee dirigeren verdachte bestuurders van personenauto's, bestelbusjes, taxi's, motoren en scooters en bromfietsen naar het centrale controlepunt op het busplatform boven het Centraal Station. Daar volgt een grondige controle op een reeks punten.