DEN HAAG - Minister van staat Edzo Toxopeus is zondag op 91-jarige leeftijd overleden. Het VVD-partijbureau heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De VVD'er was een van de meest beeldbepalende politici van na de oorlog.

In 1956 werd de liberaal lid van de Tweede Kamer, om drie jaar later al toe te treden tot het kabinet als minister van Binnenlandse Zaken.

Dat bleef hij ook in het daaropvolgende kabinet-Marijnen. Als minister trok hij de lonen van ambtenaren gelijk met die van het bedrijfsleven.

Minister van Staat

Vanaf 1963 leidde Toxopeus de VVD. In 1970 verkaste Toxopeus naar de provincie Groningen als commissaris van de Koningin. Na een periode als lid van de Raad van State werd Toxopeus in 1985 benoemd tot minister van staat.

Minister van Staat is een eretitel voor het leven. De titel wordt in uitzonderlijke gevallen verleend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op bestuurlijk gebied.

Mark Rutte

''Edzo Toxopeus is een belangrijk mens in onze liberale geschiedenis'', zegt VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. ''Als VVD-er in hart en nieren heeft hij zich in verschillende functies voor de samenleving ingezet. Het was een man die de kunst verstond zichzelf te blijven en tegelijk een groot publiek aan te spreken. Maar bovenal was hij een echte heer''.

Partijvoorzitter Ivo Opstelten denkt met veel waardering terug aan Edzo Toxopeus, zo liet hij vrijdagavond weten. ''Hij was een hoffelijke, welsprekende en aimabele bestuurder. Een overtuigd liberaal die een grote rol heeft gespeeld in de naoorlogse Nederlandse politiek en de VVD. Een lang en werkzaam leven is dan nu toch tot een einde gekomen."