HILVERSUM - De regeringspartijen zijn in de gunst van de kiezer de meerderheid kwijt, blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van bureau Interview in opdracht van het tv-programma NOVA.

Het CDA heeft nu 44 zetels in de Kamer en zakt in de peiling naar 31. D66 zakt van 6 naar 5. De VVD stijgt 2 zetels en komt uit op 30, maar dat is lang niet genoeg voor de coalitie van CDA, VVD en D66 om een meerderheid in de Tweede Kamer vast te houden.

Bij de cijfers dient te worden aangetekend, dat het effect van de tv-uitzendingen over de algemene politieke beschouwingen er nog niet in verwerkt is. De PvdA komt als grote winnaar uit het kiezersonderzoek met een stijging van 42 naar 50 zetels. De SP zou van 9 naar 14 zetels gaan, als er nu verkiezingen zouden zijn en GroenLinks wint 3 zetels om uit te komen op 11 zetels. Samen zijn de drie linkse partijen in de steekproef dus goed voor 75 ofwel de helft van het aantal Kamerzetels.

De populariteit van de LPF daalt van 8 zetels in de Kamer naar 2 in de enquête. De ChristenUnie laat een stijging zien van 3 naar 5 zetels, de SGP blijft stabiel op 2 zetels.