AMSTERDAM - Acteur Henk van Ulsen is vrijdag in zijn woonplaats Bussum overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie meegedeeld. Van Ulsen is 82 jaar geworden.

De in Kampen geboren acteur speelde in vele toneelproducties en televisieseries. Ook werd zijn stem opgevoerd bij documentaires, commercials en luisterboeken.

Hij studeerde in 1949, cum laude, af aan de Amsterdamse Toneelschool. Van Ulsen kreeg twee keer de Louis d'Or toegekend en won de Albert van Dalsumprijs.

Verder kreeg hij de Edison Classique en verscheidene erepenningen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hartstilstand

Van Ulsen overleed onverwacht aan een hartstilstand, aldus de woordvoerder. De gelauwerde acteur trad afgelopen weekeinde nog driemaal op in Austerlitz.

In de productie Alles is ijdelheid - Prediker, een voorstelling met teksten uit het Oude Testament en muziek van André Hajdu, was Van Ulsen de verteller. In 2007 stond Van Ulsen nog op de planken met de voorstelling Dood in Venetië.

Solo

Van Ulsen werd bekend met zijn solotoneelvoorstelling Dagboek van een Gek (vanaf 1975) en op de televisie, en bij het grote publiek, met de series Floris, Pension Hommeles en Willem van Oranje.

Ook werkte hij mee aan het satirische programma Hadimassa dat de VARA van 1967 tot 1972 uitzond. In 1956 koos Van Ulsen, als een van de eerste acteurs, voor een freelance bestaan. Hij wilde zelf beslissen met wie en in welke stukken hij zou spelen zonder verstrikt te raken in de Nederlandse toneelstructuur.