RIJSWIJK - Venlo is vrijdag in de Sloveense plaats Slovenske Konjice gekroond tot groenste stad van Europa. In de categorie dorpen eindigde het Gelderse Lichtenvoorde als tweede in de internationale groencompetitie Entente Florale.

Nederland doet al zeventien jaar mee aan de internationale wedstrijd. Entente Florale heeft als doel bij politiek, burger en bedrijfsleven de belangstelling voor openbaar groen te stimuleren.

De internationale jury was lovend over de hoge kwaliteit van het groen in de parken en woonwijken in Venlo en prees de grensoverschrijdende samenwerking op dit gebied met een Duitse buurgemeente. Lichtenvoorde viel bij de jury op door de manier waarop de gemeente het groen heeft teruggebracht in de dorpskern.

Venlo en Lichtenvoorde waren in 2002 de winnaars van de nationale Entente Florale en mochten daarom meedingen aan de de internationale versie. Aan de nationale competitie is prijzengeld verbonden, bij de internationale Entente Florale gaat het puur om de eer.

Dit jaar deden uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië elk een dorp en een stad mee.