SCHOORL - Het gevaar voor de bebouwing van Schoorl is geweken. De brandweer wint terrein op het vuur, meldt de gemeente Bergen, waar Schoorl onder valt.

Het gebied is echter nog niet vrijgegeven, omdat de brandweer nog nagaat of de rook schadelijk is.

De brandweer legde eerder een stoplijn aan om het vuur tegen te houden. Een stuk terrein werd kaalgeslagen in de hoop dat het vuur er niet overheen zou komen. Eerder werden al helikopters ingezet om het vuur te bestrijden.

Evacuatie

In het gebied dat moest worden geëvacueerd wonen 550 mensen. De overgrote meerderheid heeft zichzelf gered.  Voordat de inwoners geevacueerd werden, hielden zij zelf hun huis nat. (video)

Ongeveer vijftig bewoners van een verzorgingshuis werden ondergebracht in een bejaardencentrum. Van de overige mensen hebben er dertien gebruik gemaakt van noodopvang van de gemeente.

Heidebrand

De brand ontstond vrijdagmiddag aanvankelijk als heidebrand, al snel ter grootte van een hectare. Later sloeg het vuur over naar het bos.

De brandweer rukte met groot materieel uit. Zo werden er achttien brandweereenheden en twee helikopters ingezet, meldde een woordvoerder.

Defensiehelikopter

Het ministerie van Defensie heeft bovendien een transporthelikopter ingezet om te helpen bij het blussen. De helikopter moet met een bluszak water op het vuur storten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie vrijdag gemeld.

Het gaat om een Cougar-transporthelikopter die gestationeerd is op vliegbasis Gilze-Rije in Noord-Brabant. Deze kan 2.500 liter water vervoeren.

Verkeerschaos

De N9 bij Schoorl tussen Schoorldam en Burgervlotbrug werd afgesloten wegens neerslaande rook. Ook het Noordhollands Kanaal werd op hetzelfde traject afgesloten.

Door de brand ontstond vrijdagmiddag een verkeerschaos rond het Noord-Hollandse plaatsje. De veiligheidsregio raadt iedereen af in de richting van het crisisgebied te gaan, omdat dat de hulpdiensten in hun werk belemmert.

Bosbrand Schoorl