BERLIJN - Ruim 32 jaar na de moordaanslag op de hoofdaanklager in het toenmalige West-Duitsland, Siegfried Büback, heeft de politie alsnog een verdachte aangehouden.

Het gaat om de 57-jarige Verena Becker, die in het verleden actief was voor de extreemlinkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF).

Becker werd aangehouden in Berlijn, zo meldde het Openbaar Ministerie in Berlijn vrijdag. Ze zou een ''wezenlijke bijdrage'' hebben geleverd aan het voorbereiden en uitvoeren van de RAF-aanslag, waarbij naast Büback ook diens twee lijfwachten om het leven kwamen.

Bewijs

De mannen werden op 7 april 1977 doodgeschoten in de binnenstad van Karlsruhe. Becker gold al jaren als verdachte. Ze werd een maand na deze aanslag gearresteerd, maar destijds was er te weinig bewijs om haar te veroordelen voor de drievoudige moord.

In december 1977 werd ze wel veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens haar betrokkenheid bij een andere schietpartij. Op dat moment had ze al een lange criminele carrière achter zich.

Bomaanslag

Op haar twintigste werd ze voor het eerst veroordeeld tot een gevangenisstraf, wegens haar betrokkenheid bij een reeks bankroven en een bomaanslag in Berlijn, waarbij een persoon om het leven kwam.

Ze kreeg zes jaar jeugddetentie, maar werd een jaar later alweer in vrijheid gesteld. Ze bezocht een opleidingskamp voor terroristen in Jemen en ontmoette daar leden van de RAF.

Op haar 25e werd ze lid van deze organisatie, die vooral in de jaren zeventig verantwoordelijk was voor een lange reeks aanslagen, ontvoeringen en bankovervallen.

Informatie

Na haar veroordeling eind '77 duurde het vier jaar voordat Becker weer van zich deed spreken. Ze zocht toen contact met justitie en gaf informatie over de aanslag op Büback.

Volgens haar vuurde Stefan Wisniewski de dodelijke schoten af. In november 1989 kreeg Becker gratie, waarop ze zich weer vestigde in Berlijn.

DNA

Recentelijk kwam Becker opnieuw in beeld in de Büback-zaak. DNA-onderzoek leverde eerder dit jaar nieuw bewijsmateriaal op tegen de voormalige terroriste. Op door de RAF verstuurde brieven werden DNA-sporen van Becker gevonden.

Een week geleden doorzocht de politie haar woning. Toen werden nog meer zaken gevonden die de vrouw in verband zouden brengen met de aanslag.