DEN HAAG - GroenLinks-fractieleidster Femke Halsema zet vraagtekens bij de vakantievilla die prins Willem-Alexander en prinses Máxima laten bouwen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.

Halsema heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan premier Jan Peter Balkenende, liet ze vrijdag weten. De politicus klom in de pen naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant van vrijdag.

De krant schreef dat prins Willem-Alexander een kritisch rapport over de leefomstandigheden van de bevolking op het schiereiland niet heeft gemeld aan de stichting die zijn belangen rondom het vakantiehuis behartigt. Halsema wil van Balkenende weten of de stichting onder zijn ministeriële verantwoordelijkheid valt.

Stichting

De kroonprins heeft de bouw van zijn vakantiehuis vorige maand in de stichting Administratiekantoor Machangulo ondergebracht. Zo kan hij enige afstand bewaren en hoeft hij zich niet rechtstreeks te bemoeien met de bouw van het avontuurlijke project in het afgelegen gebied in Mozambique.

Een woordvoerder zei vrijdag dat de stichting wel degelijk op de hoogte was van het rapport.

Resort

Het rapport is in mei opgesteld op verzoek van de Mozambikaanse vennootschap Machangulo SA, de ontwikkelaar van het vijfsterrenresort waarin de investeerders een belang hebben. De investeerders, onder wie de prins, willen dat de bouw van de vakantiewoningen samengaat met een verbetering van de welvaart voor de lokale bevolking.

Drinkwater

Het rapport constateerde dat sommige zaken nog gebrekkig waren, zoals een tekort aan schoon drinkwater. Naar aanleiding van het rapport heeft Machalungo SA extra energie gestoken in welvaartsvoorzieningen, zoals het slaan van zes waterputten.

Het kleine aandelenbelang van prins Willem-Alexander in Machalungo SA zit nu in de stichting, waardoor de prins bijvoorbeeld niet zelf als aandeelhouder op aandeelhoudersvergaderingen hoeft te verschijnen.

Overleg

Volgens de woordvoerder is de oprichting van de stichting gebeurd ''in nauw overleg'' met het ministerie van Algemene Zaken van Balkenende.