DE BILT - De zomer van 2009 was warm en zonnig, en gemiddeld over het hele land genomen aan de droge kant.

Dat meldde het KNMI vrijdag. Het is volgens het weerkundig instituut de negende zomer op rij die warmer is dan het langjarig gemiddelde.

De gemiddelde temperatuur over de maanden juni, juli en augustus kwam in De Bilt uit op 17,4 graden, 0,8 graad boven het langjarig gemiddelde.

Vooral augustus was warm met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden, tegen 17,2 graden normaal.

Warme dagen

De zomer telde 67 warme dagen, waarop het 20 graden of warmer was. Op 25 dagen steeg het kwik tot zomerse waarden (25 graden of hoger).

Gemiddeld genomen telt een zomer 54 warme en 18 zomerse dagen. Alleen 20 augustus was in De Bilt een tropische dag (30 graden of meer).

De hoogste temperatuur werd die dag gemeten in Ell (Limburg). Het werd daar 37 graden. Op een aantal plaatsen kwam de temperatuur in de nacht van 19 op 20 augustus niet onder de 22 graden. Dat is zeer uitzonderlijk.

De zon scheen gemiddeld 715 uur. Het langjarig gemiddelde is 591 zonuren. Alle drie de zomermaanden waren zonniger dan normaal. In het noordelijk kustgebied scheen de zon het meest (790 uur). Het zuidoosten moest genoegen nemen met 610 zonuren.

Lezersfoto's

Bekijk lezersfoto's van het zomerse weer op NUfoto.nl