NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem ingestemd met het sturen van 15.000 vredessoldaten naar het West-Afrikaanse Liberia. De missie Unmil, die op 1 oktober begint, zal ook bestaan uit 250 militaire waarnemers, 160 stafleden en 1115 politiefunctionarissen. Een deel van de militairen van de West-Afrikaanse vredesmacht die al in Liberia is, zal in de VN-troepenmacht opgaan.

Er gaan mogelijk ook Nederlandse militairen naar Liberia. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft Nederland eerder gevraagd bij te dragen aan de vredesmacht. Het kabinet onderzoekt nu "de wenselijkheid en de mogelijkheid" van een militaire bijdrage.

In Liberia werd in augustus een vredesakkoord getekend dat een einde aan veertien jaar burgeroorlog moet maken. De omstreden ex-president Taylor ging in ballingschap in Nigeria, maar hij bemoeit zich nog altijd flink met de politiek in zijn vaderland. Amerikaanse mariniers die sinds half augustus in Liberia zitten, keren waarschijnlijk in oktober weer naar de VS terug.

De Veiligheidsraad stemde vrijdag ook unaniem in met een verlenging met zes maanden van het mandaat voor de VN-missie in Sierra Leone. Dit buurland van Liberia verwelkomde de eerste VN'ers in oktober 1999. Tijdens de burgeroorlog van 1991 tot 2001 zijn zeker 50.000 mensen omgekomen. Sommigen reppen zelfs van 100.000 tot 200.000 doden. In 1999 leek de strijd ten einde, maar hij laaide in 2000 opnieuw op. In januari 2002 kwam er officieel een einde aan de burgeroorlog.