AMSTERDAM - De rechter staat het de 13-jarige Laura Dekker niet toe om de wereld rond te zeilen.

Volgens de kinderrechter in Utrecht zou de reis de ontwikkeling van het meisje kunnen schaden. 

De rechtbank zet grote vraagtekens bij Laura's vermogen om met extreme omstandigheden om te gaan.

Laura zal voorlopig onder toezicht van jeugdzorg worden gesteld. Ook is besloten de ouders van het meisje niet de ouderlijke macht te ontzeggen.

Rechtszaak

De Raad voor de Kinderbescherming spande de rechtszaak aan. De raad vindt het onverantwoord dat het meisje de reis van twee jaar in haar eentje maakt.

De kinderbescherming moet concreet laten zien waarom Laura volgens haar de reis niet zou moeten maken.

Ook heeft de kinderrechter een kinderpsycholoog aangesteld om de zeilster te onderzoeken.

Op basis van die onderzoeken bepaalt de kinderrechter eind oktober of Laura langer onder toezicht van jeugdzorg moet blijven.

Goede afweging

Volgens de advocaat van Laura's vader, Peter de Lange, heeft de rechter een goede afweging gemaakt. 

Hij zei zeer blij te zijn dat de kinderrechter in Utrecht vrijdag heeft bepaald dat Laura geen slechte ouders heeft en dat zij de voogdij over hun kind mogen houden.

Zorgvuldig

De rechter heeft laten zien dat zij de zaak zeer zorgvuldig heeft afgewogen, aldus De Lange. ''Je bent geen slechte ouders als je meegaat met de ambitie van je kind'', zei de raadsman.

De advocaat legde verder uit dat Laura niet bij de uitspraak aanwezig was in verband met de massale aandacht van de media.

Hoewel ze heeft laten zien dat ze veel aan kan, is er de laatste tijd veel over haar heen gekomen, aldus de raadsman. ''Ze heeft het advies gekregen om niet naar de rechtbank te komen.''

Zeilen

Laura is volgens De Lange aan het zeilen. Hij heeft haar niet rechtstreeks kunnen bereiken. Maar iemand bij haar in de buurt heeft gezegd dat het meisje blij is met de uitspraak omdat deze vooralsnog niet haar plannen doorkruist om voor het einde van het jaar aan haar zeiltocht rond de wereld te beginnen, vertelde de raadsman.

De Lange adviseert Laura en haar ouders om mee te werken aan de onderzoeken die op stapel staan, van een kinderpsycholoog en de Raad voor de Kinderbescherming.

De Lange kondigde aan dat Laura vrijdagavond in het Jeugdjournaal zal reageren op de uitspraak van de kinderrechter.

Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede schrijft het 13-jarige meisje vrijdag nog niet uit als inwoner van de gemeente.

''Bij het onderzoek naar de juistheid van een uitschrijving betrekken we de uitspraak van de rechter, bureau jeugdzorg en andere betrokken partijen'', aldus een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

Het is wel de bedoeling om zo snel mogelijk een beslissing te nemen, vertelt de woordvoerster. Een gemeente heeft het recht om een uitschrijving te weigeren als daar voldoende aanleiding toe is.

Wereldreis Laura verboden