RAALTE/OMMEN - In de Overijsselse gemeenten Raalte en Ommen is vrijdag een noodverordening van kracht in verband met een bezoek van koningin Beatrix aan die plaatsen.

De politie heeft aanwijzingen dat er plannen zijn voor ernstige verstoringen van de openbare orde.

Dat staat te lezen op de websites van de twee gemeenten in het Salland. In de gebieden die de koningin bezoekt, kan de politie preventief fouilleren. Demonstraties en het meedragen van spandoeken en vlaggen zijn verboden.

De gemeenten verwijzen onder meer naar de gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag. Daar reed een man tijdens het bezoek van de koningin aan de stad met zijn auto in op de menigte die langs de route stond. Er vielen acht doden.

Voorzorgsmaatregel

Volgens de politie zijn er geen directe aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren, maar is de noodverordening niet meer dan een voorzorgmaatregel. "In de regels staat nu eenmaal dat er aanwijzingen moeten zijn voor problemen voor er een noodverordening kan worden ingesteld."

"Daar voldoen we nu aan, want er zijn altijd wel mensen die weinig met de koningin van doen hebben."

Vrees

De politiezegsman erkent dat de maatregelen puur zijn ingegeven uit vrees voor een herhaling van het Koninginnedagdrama. "We kunnen niet hebben dat hier nu weer gebeurt wat er in Apeldoorn gebeurde. Maar het is nu niet zo dat we ME'ers en tanks gaan inzetten."