WASHINGTON - Een Amerikaanse die als 11-jarig meisje in juni 1991 werd ontvoerd en deze week opdook, blijkt twee kinderen te hebben van haar kidnapper. Dat maakte de Californische politie donderdag bekend.

De meisjes zijn elf en vijftien jaar oud. De moeder en haar kinderen zouden het relatief goed maken.

Het slachtoffer Jaycee Lee Dugard, inmiddels een vrouw van 29, bracht de meeste tijd van haar ontvoering door op een verborgen plek in de tuin bij het huis van de dader, aldus de politie.

Schuurtjes

Zij en de kinderen leefden totaal geïsoleerd in tenten en schuurtjes. De kinderen zijn nooit naar school of naar een dokter geweest.

In verband met de zaak is een echtpaar gearresteerd. De echtgenoot is een zedendelinquent die voorwaardelijk was vrijgelaten. Hij heeft bekend de vrouw ontvoerd te hebben en kinderen bij haar verwekt te hebben.

Garrido

Phillip Garrido (58) moest zich, nadat hij zich op het terrein van een universiteit vreemd had gedragen, woensdag melden op het politiebureau.

Hij had behalve zijn echtgenote ook Dugard en hun dochters bij zich. Zijn reclasseringsambtenaar rook onraad toen hij de onbekende 29-jarige zag, die hij tijdens huisbezoeken aan Garrido nooit had gezien.

Dugard maakte zichzelf toen bekend als de inmiddels achttien jaar vermiste vrouw.

Bushalte

Het blonde meisje was voor het laatst gezien toen ze naar de bushalte liep bij haar woning in de stad South Lake Tahoe.

Haar stiefvader Carl Probyn zou destijds hebben gezien hoe een auto met twee personen naast haar stopte en hoe de inzittenden haar ontvoerden. Hij ging nog op een fiets achter de auto aan, maar kon het voertuig niet bijhouden.

''Jaycee weet alles nog'', aldus de stiefvader nadat zijn inmiddels ex-vrouw met haar 29-jarige dochter had gesproken. ''Ze spraken elkaar kort via de telefoon en Jaycee beantwoordde alle vragen van mijn vrouw goed. Ik voel me geweldig. Het is net als het winnen van de loterij.''

Stiefvader

Omdat de stiefvader de laatste was die Jaycee in leven had gezien, werd hij door de FBI als verdachte gezien. Hij werd verhoord en onderging vier leugendetectortest.

Hij werd nimmer aangeklaagd, maar ook nooit van alle blaam gezuiverd. De moeder, stiefvader en een andere dochter van negentien zijn naar San Francisco gevlogen voor een weerzien met Jaycee.

Verkrachting

Garrido zat al eerder in de gevangenis voor verkrachting en kidnapping. Na zijn aanhouding zei hij opgelucht te zijn. Hij wordt momenteel vastgehouden op verdenking van dezelfde misdrijven.

Zijn echtgenote Nancy zit vast op basis van betrokkenheid bij de ontvoering. Zij kunnen tegen betaling van 1 miljoen dollar op borgtocht vrijkomen.

Ontvoering Jaycee Lee Dugard