AMSTERDAM - In een loods van de stoomspoortrein STAR heeft donderdagavond een grote brand gewoed. In de loods staan onder meer zes historische voertuigen, waarvan drie stoomlocomotieven en drie diesellocomotieven.

De brandweer zette alles op alles om het historische materieel te sparen, meldde een woordvoerder.

Of dat is gelukt is niet zeker, want het is nog te heet om naar binnen te gaan. Een deel van de loods is verwoest door de brand.

Ontploffing

In de loods lag een onbekende hoeveelheid acetyleen, dat gebruikt wordt bij laswerkzaamheden. De vrees bestond dat het gas door de hitte tot ontploffing zou komen, maar ook dat gevaar is geweken.

De brand brak rond half acht uit. De brandweer was ruim drie uur later de brand meester. Meerdere korpsen uit de provincie waren ingezet om de brand te bestrijden. Er zijn geen gewonden gevallen. Buurtbewoners moesten ramen gesloten houden in verband met rookontwikkeling.

Schade

Het gaat om de loods van de Stichting Stadskanaal Rail, ook bekend als Museumspoorlijn Star. De stichting werd in 1992 opgericht met als doel de spoorlijn te behouden als industrieel monument van de veenkoloniën. De Museumspoorlijn rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein tussen Veendam en Musselkanaal.

Volgens een woordvoerder van de STAR moet de loods waarschijnlijk als verloren worden beschouwd.