HAGEN - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker is vrijdag met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hij werd vrijdagmiddag onwel in de rechtbank in het Duitse Hagen, waar een moordzaak tegen hem loopt.

Artsen hadden voor diezelfde rechtbank net verklaard dat Bikker fit genoeg is om zijn proces te ondergaan. Hij staat terecht voor de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944.

Bikker kreeg vrijdag plotseling een lage bloeddruk en hartritmestoornissen, zo bleek na een eerste onderzoek van hem in de rechtbank. Hij ontkende tegen de aanwezige arts dat hij iets had ingenomen.

De oud-SS'er en bewaker van kamp Erica in Ommen werd op 11 september met hoge bloeddruk in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij tijdens een neuropsychologisch onderzoek onwel was geworden. Op 16 september verliet hij het hospitaal. Bikker was daarom vrijdag weer bij de zitting aanwezig. Een verpleegkundige begeleidde hem.

Officier van justitie U. Maass reageerde na afloop van de zitting teleurgesteld. Hij vroeg zich af of het toeval was dat Bikker onwel werd, nadat artsen de rechters net hadden laten weten dat Bikker de rechtszaak aankon.

De rechtbank heeft de zaak naar volgende week vrijdag verdaagd.