AMSTERDAM - Het bestuur van de Islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam is de afspraken met de inspectie van het onderwijs op het gebied van burgerschap en sociale integratie niet nagekomen.

Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs). Ze gaat de school daarom financieel korten, zo liet ze donderdag weten.

De school had beloofd voorrang te geven aan 'openheid naar de samenleving' en 'basiswaarden van de democratische rechtsstaat' en heeft dit niet gedaan, moppert de bewindsvrouw.

De bekostiging van As Siddieq wordt gedeeltelijk opgeschort tot 1 maart 2010. Tussentijds controleert de inspectie of er verbetering is. Is die er niet, dan wordt de sanctie strenger. Voldoet de school op 1 maart nog steeds niet aan de wet, dan is de korting definitief.

Vertrouwen

De Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher had donderdag al het vertrouwen opgezegd in het bestuur van de islamitische basisschool As Siddieq. Volgens de wethouder brengt het schoolbestuur de ontwikkeling van kinderen in gevaar, onder meer door de integratie van leerlingen te belemmeren.

De gemeente zet subsidies aan de school stop en verzocht staatssecretaris Sharon Dijksma verdere maatregelen tegen de school te nemen.

Zorgen

''We zijn er klaar mee'', aldus Asscher. ''We hebben in het gesprek met het bestuur onze zorgen over de zorg voor kinderen, de onderwijskwaliteit en hun visie op goed burgerschap geuit. Maar in plaats van het gesprek met ons aan te gaan, geeft het bestuur de media de schuld, die een verkeerd beeld van de school zouden schetsen. Goed onderwijs is niet onderhandelbaar.''

As Siddieq heeft vestigingen in de stadsdelen De Baarsjes, Noord en Zeeburg.