BRUSSEL - De Belgische minister van Justitie gaat ervan uit dat er alsnog Belgische gevangenen naar de lege Nederlandse cellen verhuizen.

Minister Stefaan De Clerck verwacht dat hij de problemen hierover met zijn Franstalige collega's kan oplossen, zei hij donderdag in de Vlaamse krant De Morgen.

Nederland en België spraken dit voorjaar af dat er minstens vijfhonderd Vlaamse gevangenen naar Nederlandse cellen zouden gaan.

Met name de gevangenis in Tilburg zou in aanmerking komen. België kampt met een zeer groot cellentekort, terwijl Nederland juist veel lege cellen heeft.

De afspraak betreft echter louter Vlaamse gevangenen. Dat bleek een bezwaar voor de Franstalige regeringspartijen, naast de huurprijs van 30 miljoen euro per jaar.

Perfect

Minister De Clerck vindt de keuze voor Vlaamse gevangenen perfect te verantwoorden. ''Er is meer overbevolking in Vlaamse dan in Waalse gevangenissen en het heeft geen zin Franstalige gevangenen uit pakweg Andenne naar Nederland te sturen.''

De Franstalige minister van Financiën Didier Reynders zei donderdag geen problemen te hebben met het akkoord met Nederland.

''Er zijn misschien andere oplossingen voor de gevangenissen buiten Vlaanderen'', zei hij. Hij heeft nog wel vragen over de huurprijs.