DEN HAAG - De 'medicijnenknaak', de eigen bijdrage per doktersrecept die het kabinet wil invoeren, komt waarschijnlijk uit op 1,70 euro. Dat zeggen bronnen rond het kabinet.

Aanvankelijk ging het kabinet uit van een eigen bijdrage van ,50 euro, maar nu het besloten heeft een maximum te stellen aan het bedrag dat iemand per jaar moet bijbetalen, valt de 'knaak' iets hoger uit.

Het maximum zal 100 euro per jaar bedragen, al zei premier Balkenende vrijdag na de ministerraad dat dat nog niet helemaal vaststaat. Volgens de premier zal minister Hoogervorst van Volksgezondheid komende week een voorstel aan de Tweede Kamer doen.

Hoogervorst zelf zei vrijdag te verwachten dat maar heel weinig mensen het 'plafond' van 100 euro per jaar zullen halen. Het kabinet besloot donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer zijn voorstel over de 'medicijnenknaak' te veranderen na kritiek van een Kamermeerderheid. Het CDA en de linkse oppositie wilden de knaak schrappen, maar konden het niet eens worden over een financiële dekking hiervoor. D66 drong aan op een maximering van de eigen bijdrage.