AMSTERDAM - Rijen voor verkoopautomaten en toegangspoortjes, maar geen extreem grote groepen wachtende mensen. Dat was volgens het openbaarvervoerbedrijf GVB het beeld in de Amsterdamse metro tijdens de ochtendspits.

Reizigers mogen de ondergrondse sinds donderdag niet meer met de strippenkaart, maar alleen nog met de ov-chipkaart in.

Op het Centraal Station stonden op sommige momenten rijen van enkele tientallen personen. Dat was echter niet meer dan de afgelopen dagen het geval was.

Alleen op de stations Zuid en Bijlmer was het bijzonder druk. Daar stonden grote groepen wachtenden voor de informatie- en verkoopbalies.

Optimistisch

GVB-directeur Gertjan Kroon zei vlak na de ochtendspits dat hij vooralsnog tevreden is over de invoering van de ov-chipkaart. ''Het algemene beeld is dat het soepel is gegaan. We zijn voorzichtig optimistisch. So far, so good.''

Het openbaarvervoerbedrijf zet donderdag circa 860 extra mensen in die reizigers helpen bij het kopen van een chipkaart of het in- en uitchecken. Op de stations staan in totaal meer dan dertig mobiele verkoop- en informatiebalies.

Strippenkaart

Ondanks een uitgebreide informatiecampagne van het GVB wist donderdag nog niet iedereen dat de strippenkaart passé was. ''Ik wist dat het ooit een keertje zou komen, maar niet dat het vandaag was'', aldus een reiziger.

Heel veel problemen leverde haar dat echter niet op. Ze had binnen de kortste keren een ov-chipkaart gekocht bij een van de mobiele verkooppunten. ''Het was heel gemakkelijk. Er stonden honderdduizend GVB'ers.''

Rotterdam

Amsterdam volgt met het sluiten van de poortjes het voorbeeld van Rotterdam. Daar werd de strippenkaart in de ondergrondse op 29 januari afgeschaft.