WILLEMSTAD - Op de Nederlandse Antillen worden volgend jaar toch verkiezingen gehouden voor het parlement, de Staten. Dat heeft minister-president Emily de Jongh-Elhage woensdagmiddag (lokale tijd) bekend gemaakt.

Twee weken geleden kondigde de premier nog aan de verkiezingen te willen uitstellen in verband met de aanstaande ontmanteling van de Antillen.

De Raad van Advies, het belangrijkste adviesorgaan van de Antilliaanse regering, heeft woensdag echter geadviseerd de verkiezingen toch door te laten gaan, omdat voor uitstel volgens de Raad onvoldoende maatschappelijk draagvlak is.

Er bestond op de eilanderngroep veel kritiek op het voornemen de verkiezingen uit te stellen. Zo verweten de oppositiepartijen de regering met een staatsgreep bezig te zijn.

Verstandig

De Jongh-Elhage benadrukte woensdag dat de Raad heeft aangegeven dat de regering wel in haar recht staat als ze de verkiezingen uitstelt, maar het niet verstandig te achten.

''Omdat we geen tijd willen verliezen met discussiëren daarover, hebben we besloten de verkiezingen toch door te laten gaan'', aldus de premier.

Bijzondere gemeenten

De Antillen zijn bezig met de ontmanteling, die volgens planning in oktober 2010 afgerond moet zijn, waarna Curacao en Sint Maarten autonome eilanden worden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba bijzondere gemeenten van het Koninkrijk.

De Antilliaanse regering wilde nog een paar maanden doorregeren nadat het mandaat van het parlement eind maart 2010 afloopt. De eilanden hebben al veel verantwoordelijkheden overgedragen gekregen.

Premier De Jongh-Elhage was daarom bang dat de verkiezingen zouden gaan over een leeg land.