DEN HAAG/UTRECHT - Minister Camiel Eurlings (Verkeer) laat vanaf september metingen verrichten naar het lawaai van de nieuwe hogesnelheidstreinen op het traject tussen Amsterdam en Rotterdam.

Omwonenden hebben de afgelopen maanden al 1600 klachten ingediend over het lawaai van de treinen, die nu nog proefrijden.

Eurlings zei woensdag dat hij zich kan voorstellen dat mensen die de bouw van het spoor de afgelopen jaren hebben zien vorderen, nu schrikken van het geluid van de treinen.

Maar volgens hem ligt de geluidsoverlast binnen de wettelijke normen en is die vergelijkbaar met het lawaai langs andere spoorlijnen in Nederland.

Metingen

Maar Eurlings wil er helemaal zeker van zijn dat de treinen niet meer geluidsoverlast veroorzaken dan wettelijk toegestaan.

Daarom laat hij vanaf september, wanneer de treindienst officieel van start gaat, nieuwe metingen verrichten. ''Schrikken de mensen of zit het geluid echt boven de normen, dat wil ik weten'', zei Eurlings.

Opvallend

ProRail erkende woensdag dat er de afgelopen tijd opvallend veel klachten zijn binnengekomen van omwonenden. ''Voor ons is het duidelijk dat er iets aan de hand is.''

NS Hispeed begint volgende maand met een treindienst over het hsl-tracé tussen Amsterdam en Rotterdam. In december gaat ook de Thalys van Amsterdam naar Parijs van de spoorverbinding gebruikmaken.

Het aantal klachten neemt bij publiciteit over de lijn toe. Zo kwamen in een weekeind in juni 1200 meldingen binnen nadat een plaatselijke politieke partij had opgeroepen bezwaar te maken, aldus ProRail.