AMSTERDAM - De rellen tijdens het strandfeest in Hoek van Holland zijn niet veroorzaakt door agenten die schoten losten.

Dat stelt korpschef Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond tegenover de NOS.

Volgens hem warer er al vechtpartijen waarbij bezoekers gewond zijn geraakt voordat de agenten schoten. De eerste gewonden werden volgens Meijboom al voor de politie schoot naar het ziekenhuis gebracht.

De korpschef reageert hiermee op de kritiek op het politieoptreden in Hoek van Holland. Zo zou er besloten zijn geen ME achter de hand te houden ondanks waarschuwingen dat het feest mogelijk uit de hand zou lopen.

Een van de bezoekers van het dancefeest Sunset Groooves kwam, mogelijk door een politiekogel, om het leven. Zes anderen raakten gewond.

Bezuinigingen

Eerder liet Meijboom in een schriftelijke verklaring weten dat de politie bij de ongeregeldheden niet af heeft gezien van inzet van de mobiele eenheid door bezuinigingen.

Voorzitter van de politiebond ACP, Gerrit van de Kamp, zei woensdag deze geluiden te hebben opgevangen van de achterban.

Grote zorgen

''Dat de mobiele eenheid aan het begin van de avond niet is ingezet door bezuinigingen, is absoluut niet waar'', schrijft Meijboom.

Meijboom zegt zich grote zorgen te maken over de aard en de omvang van de rellen.

''Het lijkt erop dat het gezag van de politie door bepaalde groepen in de regio systematisch en met geweld wordt aangetast. Uit gesprekken werd mij duidelijk dat men zelfs voor het waarschuwen met een vuurwapen niet meer terugdeinst.''