ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag twee mannen veroordeeld tot celstraffen voor geweld tegen een conducteur en een bestuurder van een tram.

Door het incident begin mei raakten de twee RET-personeelsleden gewond en moesten ze naar het ziekenhuis worden gebracht.

De rechters veroordeelden de 29-jarige Adino K. en Remsis V. (23) beiden tot vijf maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Dat betekent dat ze op vrije voeten blijven, omdat ze al drie maanden in voorarrest hebben gezeten. K. en V. komen wel onder toezicht van de reclassering te staan.

Incidenten

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden acht maanden tegen K. en zes maanden tegen V.

''De samenleving en het Openbaar Ministerie hebben genoeg van dit soort incidenten'', motiveerde de officier van justitie destijds haar eis.

Dronken

Beide mannen kwamen dronken de tram binnen en maakten volgens de controleur een hoop amok.

Toen hij het zat was en naar de 49-jarige bestuurder liep om te overleggen, kwamen K. en V. achter hem aan. V. gooide een bidon met cognac naar de bestuurder, waarna bij de eerstvolgende tramhalte op de Laan van Zuid een aantal rake klappen viel.

Overmeesteren

Reizigers konden beide mannen overmeesteren. De politie hield ze daarna aan.

K. ontkende geweld te hebben gebruikt. Hij wilde slechts weten waarom hij de tram moest verlaten. V. kon zich door het alcoholgebruik niets meer van het incident herinneren.