MOSKOU - De lancering van astronaut André Kuipers moet de belangstelling voor ruimtevaart in Nederland doen toenemen. De ministeries van Onderwijs en Economische Zaken werken aan een groots afscheid van de ruimtevaarder, dat interesse voor techniek in het algemeen moet prikkelen.

Kuipers, die zijn tocht door de ruimte in april 2004 maakt, zal op 4 november door de bewindslieden worden uigezwaaid. Hij heeft dat vrijdag in zijn trainingskamp in Moskou laten weten.

De astronaut-arts en zijn werkgever, het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, mikken er op dat die bijeenkomst het begin vormt van een campagne die ruimtevaart positief voor het voetlicht moet brengen. De lancering van Kuipers komt de overheid en het bedrijfsleven, dat om meer technici zit te springen, goed van pas.

Ter voorbereiding op de lancering traint Kuipers momenteel in het opleidingscentrum Sterrenstad bij Moskou. Hij zal op 18 oktober op de basis Bajkonoer in Kazachstanzijn, als zijn ESA-collega Pedro Duque daar zijn vlucht begint naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Mocht de in Nederland wonende Spanjaard voor de lancering iets overkomen, dan zal Kuipers hem vervangen.