DEN HAAG - De gemeente Maastricht krijgt 150.000 euro subsidie voor een proef om overlast van coffeeshops met een pasjessysteem aan te pakken. Het geld mag niet worden gebruikt om extra politieagenten in te zetten.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) geschreven in een brief aan burgemeester Gerd Leers van Maastricht.

Leers maakt zich hard voor de invoering van toegangspasjes voor coffeeshops. Hij hoopt daarmee de overlast van drugstoerisme uit het buitenland terug te dringen.

Twijfel

Aanvankelijk zouden de acht grote Limburgse gemeenten met coffeeshops meedoen aan de proef met de wietpas. Kort na de aankondiging van het experiment, dit voorjaar, sloeg bij de meeste gemeenten de twijfel toe, omdat het kabinet weigerde extra agenten beschikbaar te stellen.

Volgens de Limburgse burgemeesters zijn extra agenten noodzakelijk voor een succesvolle proef tegen overlast door coffeeshops.

Proeven

Het kabinet maakt de komende twee jaar maximaal 6 miljoen euro vrij voor experimenten om overlast rond softdrugs aan te pakken, zo werd woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor gemeentelijke proeven die de overlast en criminaliteit rond softdrugs flink terugdringen en kleine coffeeshops bevorderen.

Dat past binnen de contouren van het nieuwe drugsbeleid, waarvan het kabinet volgende maand de hoofdlijnen zal presenteren.

Politiecapaciteit

Voor alle gemeenten geldt dat ze de subsidie niet mogen gebruiken voor extra politiecapaciteit. Het geld kan wel worden ingezet voor zogenoemde bestuurlijke handhaving, bijvoorbeeld het strikt controleren of coffeeshops zich aan hun vergunning houden.