AMSTERDAM - Gemiddeld 20 procent van de verkoopautomaten voor de ov-chipkaart in Amsterdam heeft een storing.

Er blijft dan bijvoorbeeld een wegwerpkaartje in de automaat vastzitten of het geldbakje zit vol. Een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB bevestigde woensdag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Een deel van de problemen komt doordat er structurele, technische problemen zijn met de automaten.

Andere storingen worden veroorzaakt doordat momenteel veel mensen een ov-chipkaart willen kopen. Vanaf donderdag kunnen reizigers de Amsterdamse metro namelijk niet meer met strippenkaarten in.

Monteurs

Om de problemen met de automaten op te lossen, zijn op alle metrostations monteurs aanwezig. Ook zet het GVB mobiele verkoopbalies in.

Als op een bepaald station de automaten het begeven, gaan die daarheen. Verder gaat het openbaarvervoerbedrijf om de tafel met de fabrikant van de automaten om de structurele problemen op te lossen.

Geldbakje

Als een automaat een storing heeft, betekent dat overigens niet dat hij het helemaal niet meer doet. Als het geldbakje bijvoorbeeld vol zit, is het nog wel mogelijk om met een bankpasje een kaartje te kopen.

Een monteur laat tegenover De Telegraaf weten dat dagelijks de helft van de verkoopautomaten voor de OV-chipkaart in Amsterdam kapot gaat.