WASHINGTON - De Amerikaanse politicus Ted Kennedy is dinsdag overleden. De Democratische senator is 77 jaar oud geworden. Hij leed al een jaar aan een hersentumor.

Kennedy was zeer bekend, mede omdat hij al bijna een halve eeuw senator was. Ook het feit dat hij de broer was van de in november 1963 vermoorde president John F. Kennedy leverde hem naamsbekendheid op.

Recentelijk trad Kennedy nog veel op de voorgrond. Hij steunde de huidige president, Barack Obama, in 2008 tijdens diens campagne.

Inspiratie

''We hebben het onvervangbare midden van de familie en het opgewekte licht in onze levens verloren, maar de inspiratie van zijn geloof, optimisme en vasthoudendheid zal altijd in ons hart blijven leven'', meldde de familie.

Obama liet weten dat hij diepbedroefd is over het overlijden. ''Vijf decennia lang droeg bijna alle essentiële wetgeving voor het verbeteren van burgerrechten, gezondheid en economisch welzijn van het Amerikaanse volk zijn naam en kwam ze voort uit zijn inzet'', zei Obama.

Patriarch

Volgens de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, hebben zowel de senatoren als de Kennedy's een patriarch verloren. Voormalig First Lady Nancy Reagan, de vrouw van de Republikeinse oud-president Ronald Reagan, treurde ook om zijn dood: ''Ted en ik waren het eens over stamcelonderzoek. Ik beschouwde hem als een bondgenoot en een trouwe vriend.''

Ook vanuit Groot-Brittannië kwamen reacties op de dood van de Senator der Senatoren, zoals premier Gordon Brown Kennedy omschreef. ''Er zal op elk continent om hem gerouwd worden'', aldus Brown. De Ierse premier Brian Cowen prees de inzet van Kennedy voor vrede op het eiland. Kennedy had Iers bloed in zijn aderen stromen.

Opvolger

Edward Moore Kennedy werd in juni 1962 als opvolger van zijn broer, de president, voor de staat Massachusetts in de Amerikaanse Senaat gekozen. Hij groeide uit tot het boegbeeld van progressief Amerika.

Kennedy maakte zich onder meer hard voor het invoeren van het minimumloon, een ziekenfondsverzekering voor iedereen en gelijke rechten voor vrouwen en zwarten.

Auto-ongeluk

Zijn streven om president te worden stak Kennedy niet onder stoelen of banken. In de jaren '70 lukte dat hem niet, mede omdat hij na een auto-ongeluk laat de politie waarschuwde. Een campagnemedewerkster stierf, geruchten over rijden onder invloed bleven altijd de ronde doen. In 1980 probeerde hij tevergeefs de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te bemachtigen.