HOORN - Jongeren gaan niet minder drinken, als de sluitingstijden in de horeca worden vervroegd. Ze gaan dan naar andere plaatsen waar ze drank kunnen kopen, of gaan thuis door met drinken.

Dat blijkt uit een onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland in West-Friesland, waarover RTV Noord-Holland dinsdag berichtte.

De horecabond hield in de regio een onderzoek onder meer dan zeshonderd jongeren over hun alcoholconsumptie.

Ruim de helft van de respondenten zegt dat ze hun drankgebruik niet temperen, als de cafés eerder sluiten.

Bijna de helft van de jongeren zegt eerder naar de kroeg te zullen gaan en een bijna een kwart zegt op een andere locatie te gaan stappen.

Alcoholproblemen

Onderzoek wees vorige jaar uit dat het aantal jongeren in West-Friesland dat met alcoholproblemen in het ziekenhuis is beland, met 1100 procent is gestegen.

Bijna de helft van alle tieners drinkt te vaak, te veel en vanaf een te jonge leeftijd. Ook een opvallende recente stijging van het aantal zelfmoorden onder jongeren in West-Friesland baart de lokale autoriteiten flinke zorgen.

In 2008 kwamen vier van de 45 tieners die landelijk zelfmoord pleegden uit de regio.

Toegangsstop

Een groot aantal gemeenten gaat per 1 januari een 'toegangsstop' invoeren, wat inhoudt dat cafés na middernacht geen klanten meer binnen mogen laten.

De Koninklijke Horeca Nederland, die dit voorstel ''onzinnig'' noemde, gaat de komende weken proberen lokale politici te overtuigen de cafés tot één uur 's nachts open te houden voor nieuwe klanten.

Het irriteert de bond mateloos dat ''maatschappelijke, opvoedkundige en handhavingtechnische problemen op het bordje van de horeca wordt gelegd''.