ISLAMABAD - De Pakistaanse Taliban hebben voor het eerst bevestigd dat hun leider Baitullah Mehsud dood is. Dat berichtte de BBC dinsdag op gezag van zijn vervanger en een andere hooggeplaatste Talibancommandant.

Pakistan en de Verenigde Staten meldden al eerder dat de topterrorist op 5 augustus door een raketaanval op de woning van zijn schoonfamilie om het leven was gekomen.

Maar naaste medewerkers van Baitullah ontkenden tot op heden zijn dood en zeiden dat hij ernstig ziek was.

Verwondingen

Zijn onlangs aangewezen plaatsvervanger Hakimullah Mehsud en commandant Waliur Rehman lieten weten dat hun leider zondag is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen bij de raketaanval van begin augustus.

''Hij bleef bewusteloos nadat hij ernstig gewond was geraakt door de aanval met een onbemand toestel, en stierf zondag'', zei Hakimullah telefonisch vanuit een onbekende locatie.

Wraak

De kersverse leider sprak meteen dreigende taal. ''We zullen snel wraak nemen. We geven ons antwoord voor de aanval aan Amerika. De effecten van onze aanval zullen tot in Washington voelbaar zijn.''

De ongeveer 30-jarige Hakimullah maakte naam binnen de terreurbeweging Tehrik-e-Taliban (TTP) als meedogenloze commandant in de tribale districten Orakzai, Khyber en Kurram, aldus veiligheidsfunctionarissen.

Hij zat achter veel aanslagen op NAVO-trucks die op doorvoer waren naar Afghanistan. De TTP is een los verband van dertien militante groepen.

Opvolger

Ruim twintig hooggeplaatste Talibanleden besloten eind vorige week dat Hakimullah de opvolger moest zijn van Baitullah, mocht die komen te overlijden. Hij was een naaste medewerker van Baitullah.

Hakimullah zei verder dat Rehman benoemd is tot hoofd van het westelijke Talibanbolwerk Zuid-Waziristan.

Hakimullah ontkent dat er een opvolgingsstrijd plaats heeft binnen de Pakistaanse Taliban. ''Alle Taliban zijn verenigd. Het nieuws over onenigheden en gevechten is ongegrond.''