ROTTERDAM - Het is niet zeker of het nieuwjaarsfeest dat tijdens de jaarwisseling in Rotterdam op de agenda staat, doorgaat. Het feest is het enige evenement voor het komende halfjaar dat ''tegen het licht wordt gehouden''.

Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag laten weten.

Aboutaleb sprak maandag een ban uit over grootschalige, gratis evenementen. Daarvoor zal de stad de komende twee jaar geen toestemming geven.

Aanleiding voor dat besluit was de gang van zaken bij het dancefeest in Hoek van Holland, dat zaterdag eindigde met een dode en gewonden.

Volgens de woordvoerder valt het nieuwjaarsfeest, dat dit jaar voor de derde keer zou worden gehouden, in de categorie twijfelachtige evenementen. ''Aangezien het evenement in de duisternis plaatsvindt, wordt er zorgvuldig naar de risico's gekeken.''

Marathon

De zegsvrouw benadrukt dat de jaarlijkse marathon en de start van de Tour de France geen gevaar lopen. ''Er kan in Rotterdam best nog een feest worden gevierd'', zei Aboutaleb dinsdag volgens de woordvoerder.

''Maar als dat met twee pelotons mobiele eenheid op de achtergrond wordt gehouden, is dat geen feest meer.''

Hoe het programma van het nieuwjaarsfeest eruitziet, is nog niet bekend. Bij de laatste jaarwisseling waren er vuurwerk en optredens.

Het feest was tevens het startsein voor het Jongerenjaar 2009. Er kwamen ongeveer 20.000 bezoekers opdagen op het feestterrein bij de Erasmusbrug.

Hard

Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad van Rotterdam vindt dat Aboutaleb met zijn verbod te hard van stapel is gelopen. Zijn eigen partij, de PvdA, zou het niet goed vinden als er de komende twee jaar geen dancefeesten meer kunnen worden gehouden.

Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam meent dat er moet worden opgetreden tegen ''relzoekers en gewapend tuig dat ieder feest probeert te verzieken''.

D66 en GroenLinks vinden dat de burgemeester te snel een ban heeft uitgesproken over massale evenementen. De brief van Aboutaleb wordt op 3 september tijdens de zogeheten actualiteitenraad besproken.

Bloemendaal

Een strandfeest van Radio Veronica dat zaterdag op het strand van Bloemendaal zou plaatsvinden, is afgelast.

De zender laat dinsdag weten dat het incident in Hoek van Holland, waar zaterdagnacht op een dancefeest een dode en meerdere gewonden vielen, reden is het evenement af te gelasten.

Radio Veronica benadrukt op geen enkele wijze betrokken te zijn geweest bij de organisatie van dat strandfeest, maar geschokt te zijn.

"We vinden het niet juist om de 80's & 90's Beachparty door te laten gaan terwijl precies één week ervoor een feest op dramatische wijze is geëindigd", aldus een woordvoerder. Voor zaterdag wordt overigens ook regen voorspeld.

Beachclub

Het strandfeest in Bloemendaal zou tussen 14.00 tot 00.00 uur worden gehouden bij Beachclub 'Vroeger'. Mensen die kaarten hebben gekocht via 8090beachparty.nl krijgen het aankoopbedrag en de boekingskosten binnen drie weken automatisch teruggestort.

Wie zijn kaartje heeft gekocht bij Primera-winkels moet dat naar een antwoordnummer sturen. Ook dan wordt het geld binnen drie weken teruggestort.