ALKMAAR - De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar achttien jaar cel geëist tegen de 21-jarige Adellatif S. uit Enkhuizen.

Hij wordt ervan verdacht een 60-jarige man uit die plaats met geweld om het leven te hebben gebracht. Dit gebeurde in de nacht van 24 op 25 december 2007.

Familieleden troffen het levenloze lichaam van het slachtoffer op eerste kerstdag 2007 aan in zijn woning aan de Gerrit Stapelstraat in Enkhuizen.

Zij gingen op zoek, nadat de man niet was verschenen bij een kerstbijeenkomst van de familie in Alkmaar.

Visite

Op de bewuste avond was de verdachte met een stelletje op visite bij het slachtoffer. Nadat het drietal was vertrokken, verklaarde de verdachte dat het slachtoffer hem achterna was gelopen en hem weer mee naar binnen had gevraagd.

De avond verliep gezellig totdat het slachtoffer met een mes uit de keuken kwam en uit het niets riep dat hij S. ging verkrachten en vermoorden.

S. zei dat het slachtoffer veranderde in 'een beest' en hem met het mes te lijf ging. Wat volgde was een worsteling waarbij de verdachte onder meer een lamp op het hoofd van het slachtoffer stuk sloeg en hem in zijn bovenarm stak.

Daarna bond S. de handen van het slachtoffer op zijn rug, pakte de autosleutels en reed met de auto van het slachtoffer weg.

Selectief

De aanklager meent dat de verdachte een beeld van het slachtoffer heeft neergezet dat 'van geen kant klopt'. Daarbij beschuldigde ze de verdachte van een selectief geheugen. Ook nam S. na het incident de pinpas van het slachtoffer mee waarmee hij wilde pinnen.

Mede door het omvangrijke strafblad van de verdachte en zijn gebrek aan medewerking tijdens het psychische onderzoek eiste het Openbaar Ministerie achttien jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Uitspraak is op 8 september.