AMSTERDAM - Criminelen met levenslang mogen in de toekomst nooit meer op verlof. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat de regels aanpassen nu is gebleken dat een moordenaar met levenslang geregeld buiten de cel komt.

Dinsdag bleek dat Cevdet Y., die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op zes mensen in 1983, sinds 2001 geregeld met begeleid verlof mag.

"Het is niet uit te leggen dat zo'n regeling bestaat", reageert Hirsch Ballin.

Hij wil de regels snel aanpassen, zodat Y. en andere levenslanggestraften niet meer op verlof kunnen. Als Y. voordien weer verlof aanvraagt, zal dat 'met uiterste voorzichtigheid' worden beoordeeld, zei Hirsch Ballin.

Koetsiertje

Y., die van Turkse afkomst is, schoot in april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje twaalf kogels af na een ruzie. Onder de doden was een 12-jarig meisje. Hirsch Ballin zei verder dat het Openbaar Ministerie contact zoekt met de nabestaanden om hun tekst en uitleg te geven over de verlofregeling van Y.

Volgens De Telegraaf, de krant die de zaak naar buiten bracht, heeft justitie in 1999 aangedrongen op behandeling van Y. in een tbs-kliniek. Die wilde hem alleen behandelen als er een verlofregeling zou komen.

Dankzij deze regeling zou Y. buiten de celmuren zelfs een gezin hebben gesticht. Zijn advocaat is bezig met een procedure om de verlofregeling definitief te maken.