DEN HAAG - De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, blijkt de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof te zijn geweest.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft berichtgeving daarover in het AD en De Telegraaf bevestigd.

De man, die buiten de gevangenis zelfs een gezin heeft gesticht, eist van justitie dat de verloven blijven doorgaan. Justitie kan op dit moment niks tegen de vrije dagen ondernemen. Volgens hen gaat het om een "zeer uitzonderlijke zaak".

Meisje

Cevdet Yilmaz schoot op 5 april 1983 in café 't Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot hem ''kankerturk'' noemde.

Yilmaz was bang dat de man hem zou aanvallen en schoot hem neer. Daarna liep hij naar de uitgang, en schoot nog vijf mensen dood en verwondde er vier. ''Ik schoot uit paniek. ik wist niet meer wat er aan de hand was, ik wilde alleen kost wat kost zo snel mogelijk van die plek vandaan'', zei Yilmaz.

Tbs

Hoewel Yilmaz tot levenslang werd veroordeeld, werd hij later naar een tbs-kliniek verplaatst omdat hij 'niet geschikt was voor detentie'. De kliniek wilde hem opnemen, maar verbond daar de voorwaarde aan dat hij een normale tbs-behandeling zou krijgen, met de daarbij behorende mogelijkheid tot verlof.

Het ministerie paste het beleid rond tbs aan en wilde op basis daarvan de verlofmachtiging voor Yilmaz intrekken. ''Dat hield onder meer in dat het onmogelijk moest zijn dat een tot levenslang veroordeelde die een tbs-behandeling volgt, op verlof kan. De man is toen naar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming gestapt, die oordeelde dat de machtiging niet ingetrokken mocht worden. De raad zei: je past nieuw beleid toe in een oude zaak.''

Nieuw beleid

Het ministerie is bezig met nieuw beleid voor levenslang gestraften, dat nog dit jaar klaar moet zijn. ''Zodra dat er is, kijken we opnieuw naar deze individuele zaak.''

De advocate van Yilmaz, Lotje van den Puttelaar, wil vooralsnog niet op de kwestie reageren.

Zesvoudig moordenaar op verlof