RIJSWIJK - De 13-jarige Laura Dekker wil zich eventueel in Nieuw-Zeeland vestigen om haar reis rond de wereld te kunnen maken. Het meisje heeft alvast een verzoek ingediend bij afdeling burgerzaken van haar woonplaats Wijk bij Duurstede om zich te laten uitschrijven.

Dat maakte haar advocaat Peter de Lange maandagavond bekend in de actualiteitenrubriek Nova.

Bij het verzoek heeft ze aangegeven dat ze zich ''per heden'' in Nieuw-Zeeland gaat vestigen, zei De Lange. De gemeente heeft het verzoek in beraad.

Of zij Nederland daadwerkelijk verlaat, hangt af van het oordeel van de kinderrechter in Utrecht. Die oordeelt vrijdag of de ouders van de tiener, die in haar eentje de wereld wil rondzeilen, worden beperkt in het gezag over hun dochter.

De vader en de moeder van het meisje steunen haar plan voor de twee jaar durende reis.

Oordeel

Volgens De Lange wachten Laura en haar ouders het oordeel vrijdag af voor ze zich gaan richten ''op andere rechtssystemen''. Het meisje heeft behalve de Nederlandse nationaliteit ook de Nieuwzeelandse nationaliteit.

De Raad voor de Kinderbescherming spande de zaak bij de kinderrechter aan. Die hoorde maandag achter gesloten deuren de betrokken partijen.

Verantwoord

De Kinderbescherming vindt het niet verantwoord dat een 13-jarig kind solo de wereld rondzeilt.

Laura begrijpt weinig van de commotie die haar plan heeft veroorzaakt. ''Ik vind het allemaal best een beetje overdreven en ik heb nog geen meter gezeild.''