AMSTERDAM - Alle schoten die zaterdagavond bij het uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland zijn afgevuurd, werden vermoedelijk gelost door de politie.

Dat zeggen bronnen binnen de politie tegen de NOS. De politie doet geen uitspraken meer over de zaak, zegt een woordvoerder.

Als het bericht van de NOS klopt, betekent het dat het dodelijke slachtoffer op het conto van de politie komt.

De 19-jarige Robby van der Leeden uit Rotterdam kwam om het leven en zes anderen raakten gewond. Drie van hen liggen nog in het ziekenhuis, van wie een er slecht aan toe is.

Sporen

De politie is maandag nog druk bezig met onderzoek op het strand van Hoek van Holland. Mensen van de forensische dienst in witte pakken kammen het gebied uit op zoek naar sporen.

Met metaaldetectoren zijn ze op zoek naar bewijzen, vooral naar de hulzen, die zijn overgebleven na het schieten tijdens het dancemuziekfestival zaterdagavond laat.

Duinen

Het politieonderzoek concentreert zich op de duinen. Daar zou voornamelijk zijn geschoten. De zaterdagavond opgeroepen politiemensen zouden zich achterwaarts de duinen in hebben willen terugtrekken.

De gewonden, ook de 19-jarige gedode Rotterdammer, zouden naar een van de drie horecagelegenheden in de duinen zijn gebracht. Van het verst in de duinen gelegen paviljoen zouden alle ramen zijn gesneuveld.

De forensische agenten worden geholpen door een politiehond. Onder meer op aanwijzing van het dier graven ze in het zand, op zoek naar bewijzen.

Ook op het festivalterrein zelf is onderzoek gaande. Het strandzand voor het terrein is maandagochtend gezeefd om te kijken of daar nog iets belangrijks te vinden was.

Uitgewoond

Feestgangers die zaterdagavond met de trein terugreisden vanaf het festivalterrein in Hoek van Holland hebben de treinwagons behoorlijk toegetakeld.

De NS schat dat de schade zal oplopen tot 50.000 euro. ''Alle tien treinen die na afloop van het feest vanaf Hoek van Holland reden waren behoorlijk uitgewoond'', aldus de woordvoerster.

''Op meerdere plekken hebben mensen in de trein gekotst, ramen ingetikt en tussendeuren gesloopt. Ook heeft een passagier aan de noodrem getrokken.''

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft de komende twee jaar geen toestemming voor grootschalige, gratis dance-evenementen ''die kennelijk het risico inhouden van excessief en massaal geweld''.

Dat staat in een brief die hij maandag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Aboutaleb schrijft dat hij ook al geplande evenementen tegen het licht zal houden.

Verder pleit hij voor een landelijk onderzoek naar het gebruik van geweld tijdens grote muziek- en sportevenementen.

Hij wil daarbij samenwerken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en zijn collega's in enkele andere grote steden.

Beelden

Bekijk lezersfoto's van het drama op NUfoto.nl

Bekijk de beelden