ATHENE - De wind blijft het grootste probleem in de strijd tegen de bosbranden die het noorden van de Griekse hoofdstad Athene bedreigen. Volgens weerkundigen zal hij in de loop van de middag opnieuw een kracht van 7 op de Schaal van Beaufort bereiken.

Bekijk video

Ten noordoosten van Athene zijn honderden huizen, een kinderziekenhuis en een bejaardenhuis ontruimd.

Meer dan vijfhonderd brandweerlieden, onder wie een groep Cyprioten, proberen de plaatsen Daou Penteli en Nea Makri te redden en te voorkomen dat het vuur noordwaarts trekt.

Ademhaling

In het oosten van Athene verduisteren kilometers lange en hoge rookwolken de hemel en klagen veel mensen over problemen met de ademhaling.

In de betrokken regio's zijn twaalf blusvliegtuigen en negen helikopters actief in de strijd tegen de vuurzee. Niet alleen ten noorden van Athene, maar ook op de eilanden Euboea, Skyros en Zakynthos woeden volgens de brandweer gevaarlijke branden.

Bedreiging

Volgens een regeringswoordvoerder is de directe bedreiging van het noorden van Athene inmiddels geweken.

''Het ziet er deze ochtend veel beter uit'', verklaarde zegsman Panos Livadas. De brandweermannen hebben volgens hem buitengewoon werk verricht. Hij noemde hun arbeid ''bijzonder efficiënt''.

Duizenden mensen zijn voor het vuur op de vlucht geslagen. Er zijn nog geen doden gevallen, maar gouverneur Yiannis Sgouros van Athene omschreef de branden als een ''ecologische ramp''.

Nederlanders

Toeristen hebben geen last van de bosbranden bij Athene. In het gebied zelf zijn geen toeristen, de meeste vakantiegangers zitten rond deze tijd op de eilanden.

Ook in de stad Athene zitten momenteel weinig Nederlanders. Reizen naar Athene als stedentrip zijn rond deze tijd te verwaarlozen, dat gebeurt meer in het najaar en voorjaar. ''Voor het toerisme is er dus niets aan de hand'', aldus een woordvoerder van OAD.

Turkse hulp

Turkije heeft maandag een vliegtuig naar Griekenland gestuurd om de bosbranden bij Athene te bestrijden. ''We delen de pijn van onze buren'', liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Turkije houdt ook twee vliegtuigen achter de hand om naar Griekenland te sturen als het land meer hulp nodig heeft. Turkije en Griekenland leefden lange tijd op gespannen voet met elkaar, onder meer vanwege het conflict op Cyprus. Het afgelopen decennium zijn de verhoudingen echter sterk verbeterd.

Bosbranden Athene