HAVANA - Van de Cubaanse leider Fidel Castro, die herstelt van forse chirurgische ingrepen, zijn voor het eerst in veertien maanden nieuwe bewegende beelden op televisie getoond.

De 83-jarige is te zien terwijl hij met studenten uit Venezuela praat en grappen maakt. De ontmoeting vond zaterdag in de Cubaanse hoofdstad Havana plaats, aldus het Cubaanse televisieverslag.

Eerder zondag had de staatskrant Juventud Rebelde op de voorpagina een foto van de leider van de heersende communistische partij gepubliceerd.

Ook de foto suggereert dat de oud-president beduidend fitter is dan veel waarnemers lange tijd dachten.

Raul

Castro droeg zijn positie als staatshoofd vorig jaar over aan zijn jongere broer Raul. Fidel onderging een reeks operaties. Hij kampte met maagproblemen. Hij was sinds juli 2006 niet meer in het openbaar verschenen.

Eind vorig jaar waren er aanhoudende geruchten dat Castro's gezondheidstoestand nog verder was verslechterd, in de aanloop naar de vijftigste verjaardag van de revolutie op Cuba. Sindsdien lijkt Castro echter te zijn hersteld.

Baard

De jongste foto toont Castro naast Rafael Correa, de linkse president van Ecuador. De ontmoeting had vrijdag plaats. Castro oogt minder fragiel op de foto; zijn inmiddels vrijwel witte haar is netjes gekamd en zijn karakteristieke baard oogt gesoigneerd.

Ook draagt hij een overhemd met korte mouwen, in plaats van het weinig flatteuze trainingspak dat hij droeg tijdens beelden die de laatste jaren zo nu en dan werden gepubliceerd.