AMSTERDAM - Bij twee vliegtuigongelukken in Duitsland zijn zaterdag en zondag zes mensen om het leven gekomen. Bij een crash in Frankrijk stierven nog eens vijf mensen.

Vier inzittenden van een helikopter kwamen om het leven toen hun toestel zondag bij een vliegveld in de buurt van Ellwangen in Baden-Württemberg op een klein vliegtuig botste.

De piloot van het vliegtuigje slaagde er in zijn stuurloze toestel aan de grond te zetten, maar raakte zwaargewond, zei de politie.

Het ongeluk voltrok zich in de buurt van een feestterrein waar zo'n duizend mensen bijeen waren. De helikopter verzorgde rondvluchten voor bezoekers van het feest. Het vliegtuigje had net enkele parachutisten losgelaten en vloog terug naar het vliegveld toen de botsing plaatsvond.

Zaterdag kwamen al twee mensen om het leven toen een watervliegtuig na een rondvlucht bij de landing in de haven van Hamburg over de kop sloeg. De piloot van het watervliegtuig overleefde het ongeluk, maar zijn passagiers zaten vast in het wrak en verdronken.

Frankrijk

Daarnaast zijn vijf mensen zondag om het leven gekomen doordat het vliegtuigje waarin ze zaten, neerstortte en vlam vatte in de buurt van de Franse Riviera. Dat liet de politie weten.

De crash vlakbij het zuidoostelijke plaatsje Draguignan veroorzaakte een kleine brand, die snel kon worden geblust door de brandweer. De slachtoffers waren twee mannen, een vrouw en twee kinderen van elf en vijftien jaar. De vier passagiers behoorden tot een familie die afkomstig was uit de plaats Ales.

Mogelijk had het lichtgewicht vliegtuigje motorproblemen. Enkele getuigen meldden dat de motor van het toestel sputterde voordat het neerstortte. ''De motor maakte een gek geluid, toen dwarrelde het toestel naar beneden, kwam op de bomen terecht en ontplofte'', aldus een ooggetuige, wiens huis trilde door de klap.