RIJSWIJK - De populariteit van de elektrische step, ook wel e-step of e-scooter genoemd, neemt snel toe. De toenemende belangstelling wordt veroorzaakt door de populariteit in Zuid-Europese landen. Met name in de drukke steden in Italië is de step een hype en hebben ook de Nederlandse toeristen er kennis mee gemaakt.

R. Schaap van motorwinkel Mototronix in Purmerend is enthousiast over de elektrische steps. ,,Toen de groothandel de steps aanbood, vroeg ik me af of dat een goed idee was. Ik heb toch een pallet in mijn winkel neergezet en binnen anderhalve week was deze leeg. De stepjes zijn vreselijk populair.'' Inmiddels heeft Schaap in verschillende prijsklassen zeven types in zijn winkel staan. De goedkoopste is 92 euro, de duurste 310.

Volgens J. de Natris van Glider International, het Nederlandse bedrijf dat e-steps ontwikkelt en op de markt brengt, gebruikt 70 procent van de kopers de tweewieler als vervoermiddel en 30 procent voor de lol. "In de kassenbouw en bij grote transportbedrijven gebruiken ze de Glider als intern vervoermiddel. Het voordeel is dat er geen uitlaatgassen vrijkomen en ze vrijwel geruisloos zijn."

Probleem met de goedkopere modellen is dat ze niet goedgekeurd zijn en daarom niet op de openbare weg mogen rijden. Dat is ook het grootste obstakel dat De Natris tegenkomt bij de verkoop. ,,Iedereen denkt dat het vervoermiddel verboden is. Onze drie steps zijn net goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer en mogen dus de weg op.'' Volgens De Natris is er regelgeving in de maak die de import en verkoop van ongekeurde steps verbiedt.

Glider International is in 1997 gestart en heeft sindsdien stijgende verkoopcijfers. In 2002 verkocht het bedrijf nog circa duizend modellen, terwijl hij dit jaar uitkomt op 1500 tot 2000 steps. De goedkoopste e-step kost hier 699 euro.

De Natris hoopt dat de overheid een subsidieregeling treft om aanschaf van de goedgekeurde steps aantrekkelijker te maken. Volgens hem krijgt de koper in Italië een voordeel van 300 tot 500 euro.